A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a vetőmag szükségletét saját maga állítja elő, nedves eljárással. A vetőmagot nedves eljárással állítjuk elő.

A technológia és szükséges gépek leírása:

Az utóérlelt vetőmag paprikát ládából felöntik egy fogadó szalagra. Az egyenletesen adagolt nem mosott vetőmag paprika belekerül egy a vetőmag feltárására alkalmas szeletelőbe. A szeletelő olyan fogazott rozsdamentes szeletelő (zúzó), mely a vetőmagot nem szeleteli.

A szeletelő után a felhasított vetőmagbőr belekerül egy 6 x 6 mm-es rozsdamentes szövettel bevont dobba, ahol igen nagy mennyiségű vízzel (200 liter/perc) a forgódobból a vetőmag nagy része kimosásra kerül. Itt válik el a bőr a magtól. A kimosott mag a felületi víz eltávolítása után a szárítóba kerül. A leválasztott paprika bőr még további magot tartalmaz, mely egy kisebb méretű magleválasztóba kerül, ahol 6 x 6 mm-es rozsdamentes szövettel bevont kisebb dobba kerül, ahol további mag kerül kimosásra. A leválasztott mag bevihető még vizes ciklonba is, ahol a kisebb bőrök és a léha mag eltávolítható. Az úsztatásos léha leválasztás nem jó, mert nagyon sok és épséges, jó vetőmagot is kiválaszt. Ez a művelet pótolható a későbbi magtisztításnál a DAMASZ vetőmagtisztítónál.

A leválasztott magot a felületi víztől meg kell szabadítani. Erre az egyik megoldás a centrifugálás. A centrifugálás igen veszélyes, energia felügyeleti engedélyköteles és költséges. A felületi víz eltávolítható még rázóval vagy nem engedélyköteles folyamatos kisteljesítményű nagysebességű forgódobbal.

A felületi víztől megszabadított vetőmag a fluidizációs szárítóra kerül. A szárítóhoz a meleg levegőt a rendelkezésünkre álló gőzös hőcserélővel lehet előállítani. A meleg levegő szabályozott, ventilátorral befújt 40-45 °C-os száraz levegő.

A szárító 1 x 8 méteres fluidágyas szárító, mozgató karokkal. A mag szakaszosan helyezhető el, és szakaszosan vehető le. A felületi víztől megszabadított vetőmagból egyszerre 80-90 kg tehető fel a szárítóra, és óránként teljesítménye 40-45 kg száraz mag.

  • A vetőmaghoz használt paprikát a teljes beérés után maximum egy hétig tartják raschel zsákban, utána azonnal feldolgozzák. A fel nem dolgozható paprikát (túl sok a mennyiség, vagy kissé utol kell érlelni) legtovább négy hétig tartják kizárólagosan faládában.
  • A leszárított vetőmagot azonnal csávázzák, 1, 5%-os NaOH oldattal, még nedvesen, majd kimossák.
    az így kitisztított és kinyert magot a szárítás előtt le kell csepegtetni, úgy, hogy fel kell
  • A csávázott vetőmagot szárítják.
  • A leszárított vetőmagot a DAMASZ típusú vetőmag tisztítón kell még tökéletesre tisztítani.