Hozzávalók 4 főre

1 kg kockára vágott régi vagy új krumpli, 2 fej apró kockára vágott hagyma, 3 evőkanálnyi olíva- vagy étolaj, 15 dkg füstölt szárazkolbász karikára vágva (vagy virsli, főzőkolbász, húsos füstölt kolozsvári szalonna feldarabolva), 1 teáskanálnyi vegeta, 1 csapott mokkáskanálnyi bors, 2 mokkáskanálnyi őrölt fűszerkömény (szemes is lehet), 4 teáskanálnyi őrölt, édes pirospaprika, 1 mokkáskanálnyi morzsolt vagy őrölt majoránna, 1 szűk mokkáskanálnyi chili vagy csípős paprika (elhagyható, ha nem kedveli), 1 teáskanálnyi szárított morzsolt petrezselyem vagy ugyanannyi friss, apróra vágva.

Elkészítés

Öntse a 3 evőkanálnyi olajat. Helyezze rá a kockára vágott hagymát, krumplit, a karikára vágott füstölt kolbászt. Szórja meg a felsorolt fűszerekkel.

Öntsön alá 5 mérőcsészényi hideg vizet. (Ha kevesebb lével kedveli a paprikás krumpli, akkor elegendő 4 mérőcsészényi víz. Újkrumplinál vigyázzon, mert az újkrumpli sok levet ereszt. Ebben az esetben legfeljebb 2 1/2 – 3 mérőcsészényi vizet tegyen a krumpli alá, ellenben bőségesen használjon friss petrezselyemzöldet.)