Hozzávalók 10 főre

2.5 kg hátsó sertéscsülök, 0.20 kg mangalica sertészsír, 1 kg makói vöröshagyma, 50 g fokhagyma, 50 g só, 10 g bors, 10 g köménymag, 50 g kalocsai őrölt paprika, 1-2 db erős zöldpaprika felkarikázva.

Elkészítés

A hagymát megpirítjuk a sertészsíron, majd félrehúzva a bográcsot a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát. (Ekkor “elolvad” és kiengedi a színét..) Óvatosan belerakjuk az előzőekben már kicsontozott és kockára vágott (nem túl kicsire) csülökhúst bőrrel együtt. Visszatesszük a tűzre és kevergetjük , pörköljük vigyázva, hogy le ne égjen. Eközben sózzuk, fűszerezzük, hogy levet engedjen. Csak rövid lével főzzük, amíg a hús meg nem puhul. (Ha kevés a lé, kis adagokban vizet öntünk alá.)

A zöldpaprikát, ha csípősen szeretjük, a vége felé tesszük hozzá. A jó csülökpörkölt tartalmas, rövid szafttal készül, melyre a főzés alatt végig oda kell figyelni.

Tálalás

Friss kenyér és savanyú almapaprika illik hozzá.