Az uniós csatlakozás után a fűszerpaprika-termelő ágazatot továbbra is fokozódó verseny, magasabb minőségi kritériumok és a piacnak való megfelelés jellemzi. Ezeknek képes lesz megfelelni, hiszen még rengeteg tartalékkal rendelkezik – Kisszállástól, Kalocsán át Fajszig.

Ez nem könnyű feladat, hiszen szigorú követelményeknek kell megfelelnie a hazai élelmiszereknek az Európai Unióban, ahol óriási a verseny a minőségi áruk között. Igazi sikert – állítják a szakemberek – a különleges, csak az országra jellemző „hungaricumokkal” lehet elérni. A magyar bor, a hús, a zöldség és gyümölcs, a baromfi és a biotermékek hazánk uniós taggá válásával felértékelődtek, a regionális és eredetjelölő védjegyek már kezdik védeni féltett kincseinket.

A védjegy a magyar élelmiszerek piaci pozícióját hosszú távon javítja. Az Európai Unióban létezik az úgynevezett Garantáltan Hagyományos és Különleges Védjegy. Hazánkban a szakminisztérium rendeletben határozta meg a védjegy használatának feltételeit. Az uniós országokban jelenleg mindössze 11 ilyen védett, hagyományos élelmiszer van, ezek közé tartozik az olasz mozarella sajt vagy a spanyol serrano sonka.

Emellett vannak olyan élelmiszer-ipari termékeink – ezeket hívjuk összefoglaló néven hungaricumoknak –, amelyeket az egész világ magyarként tart számon. Ilyen például a Pick szalámi, a kalocsai paprika vagy a tokaji aszú. Ezeket a nemzetközi piacokon magasabb áron lehet értékesíteni, ami az országnak éppúgy előnyös, mint a termelőnek. A szakemberek olyan egységes megjelenési formát szeretnének kialakítani, amely egyszerre utal az országra és a minőségre, mivel a hungaricumok nemzetközi piaci bevezetése – a becslések szerint – milliárdos befektetés.

Született, és itt élő kalocsaiként jómagam mindezeket igyekszem szem előtt tartani, és büszkén vállalni a kalocsai, vagy a Bács-megyei önkormányzatban éppúgy, mint a magyar, vagy az európai parlamentben.
És ha mégis elfelejteném valami oknál fogva a paprikatermesztéssel járó izzadságos munkát, arra engem is minden ősszel emlékeztet sajgó derekam, a családi paprikaföld sorai végén…

Dr. Bagó Zoltán, volt országgyűlési, megyei, városi képviselő