1960-64. között Kalocsán végeztem középiskolai tanulmányaimat az I. István Gimnáziumban. Mivel távol voltam szüleimtől és megszokott környezetemtől, nem mindig éreztem úgy, hogy hasznosak az ott töltött évek. Mégis, pár év elmúltával kezdtem érezni a Kalocsán töltött idő hasznos hatásait. Az idő távlatában új megvilágításba került a város, az alma mater, a népművészet, a gasztronómia.

Időközben, kis módosítás után úgy döntöttem, hogy a vendéglátás területén fogok dolgozni. 13 évvel ezelőtt kerültem a Gundel Étterem vezérigazgatói pozíciójába, és itt már úgy éreztem, hogy valamit én is tehetek második szülővárosomért, Kalocsáért. A Gundel Étterem stratégiáját úgy alakítottuk ki, hogy felvállaltuk, hogy a saját, a világban elfoglalt helyünket, ismertségünket felhasználjuk a világhírnévre érdemes magyar termékek népszerűsítésére. Így teljesen kézenfekvő volt, hogy a híres kalocsai paprikának igyekszünk még több hírnevet szerezni.

A Gundel séfjével, Kalla Kálmánnal Kalocsára látogattunk, és hosszas kísérletezések és tárgyalások után kialakítottunk egy „Gundel kalocsai pirospaprikát”. Ez azt jelenti, hogy az őrlés minőségét és a színt Kalla Kálmán határozza meg úgy, ahogyan szerinte a legjobban érvényesül az általa elkészített étel minőségében, színében és ízében, és alapja a Gundel hagyományos ételei jellegének, kulináris élvezeteinek.

Ezen kívül a vendégeinknek éttermünk kis üzletében Gundel kalocsai pirospaprikát árusítunk suvenir tárgy gyanánt, melynek nagy sikere van. Erőfeszítéseinket 2003-ban a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrendbe történő megválasztásommal díjazták. A jövőben is keresem a lehetőséget, hogy milyen más vonalon tudnánk még együttműködni Kalocsával közös sikerek érdekében.

Dr. Buday Gábor, Gundel Étterem vezérigazgatója