Pacalpörkölt variációk

()

 PACAL KÖRÖMMEL

Hozzávalók:
13 kg pacal, 6 kg köröm, (csak sertés mellső köröm), 2 kg füstölt sertésbőr, 4 kg vöröshagyma, füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 8 db fehérpaprika, 10 evőkanál lecsó vagy darált pritaminpaprika, paradicsom, csípős csöves paprika, babérlevél, 5 g morzsolt majoranna, 10 g őrölt kömény, 15 g őrölt fekete bors, só ízlés szerint
A pacalt jó alaposan megtisztítjuk, majd megabáljuk babérlevéllel és néhány fej vöröshagymával.
A körmöt láng felett megpirítjuk, langyos vízben kicsit megpuhítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Ugyancsak langyos vízben puhítjuk meg a füstölt sertésbőrt, ezután apró darabokra vágjuk.
Egy kisebb tábla felkockázott füstölt szalonnát - lehetőség szerint öntöttvas edényben - zsírjára olvasztunk és a pörcöket kivesszük. A zsírra apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és - kicsumázott - fehérpaprikát teszünk. Lassú keveréssel megfonnyasztjuk, lehetőség szerint egy kicsit megpirítjuk.
Ezután kevés vizet öntünk rá (lehetőség szerint ártézit), majd megfűszerezzük sóval, morzsolt majorannával, őrölt köménnyel és fekete borssal. Addig főzzük, amíg a vizét el nem fővi.
Beletesszük a körmöt - amit magában főzünk meg egy kicsit -, majd a pacalt és legvégül a bőrt. Felöntjük vízzel és felforraljuk. Ezután lecsót vagy darált pritaminpaprikát és néhány szép paradicsomot adunk hozzá. (Ekkor már tehetünk bele csípős csöves paprikát is.) Tovább főzzük és szükség szerint vizet öntünk hozzá.
Amikor a körömből a csontok kezdenek kifordulni és a pacal is már majdnem kész, beletesszük a
10 evőkanál őrölt pirospaprikát. Ha szükséges, ízlés szerint sót és csöves csípős paprikát is tehetünk bele. Ragacsosra főzzük, de a végén óvatosan, nehogy "Kozma Péter" az edény aljára költözzön.

Pacalpörkölt
1 kg előfőzött pacal, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek kalocsai paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só.
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom. Puha kenyérrel tálalom.

Pacalpörkölt (szolidabban fűszerezett)
1 kg előfőzött pacal, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek kalocsai paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, 1 zöldkalocsai paprika, késhegynyi bors, só, zellerlevél.
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. A főzés vége felé belekarikázom a zöldpaprikát. Lassú tűzön puhára párolom. Finomra vágott zellerzölddel szórom meg.

Pacalpörkölt másképp
"A megsózott, hideg és forró vízben alaposan megmosott pacalt többször váltott, hidegen ráöntött sós vízben félpuhára főzzük. Zsíron reszelt hagymát pirítunk, meghintjük egy jó késhegynyi paprikával, belevegyítjük a kockára vagy metéltre vagdalt pacalt és teljesen puhára pároljuk, kevés vizet is öntve alája. Tálalás előtt meg is sózzuk. Tarhonyát adunk melléje."

Pacalpörkölt (majoránnás)
1 kg előfőzött pacal, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg kalocsai paprika, két kanál zsír, 1/2 mk köménymag, só, 3 szál zellerzöld, 3 dkg paradicsompüré, 1/2 g majoranna, 4-5 ek lecsó, 2 dkg liszt.
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig csak egy kevés vizet hozzáöntve felteszem főni, megsózom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a köménymagot. A főzés végén felé belekeverem a vízzel összehabart lisztet, a paradicsompürét és a lecsót. Lassú tűzön puhára párolom. Finomra vágott zellerzölddel szórom meg.

Pacalpörkölt másképp (majorannás)
1 kg előfőzött pacal, 2-3 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek kalocsai paprika, 10 dkg zsír, só, 2-3 szál zellerzöld, 1 ek paradicsompüré, 1 g majoránna, 20 dkg lecsó, 1 kk liszt.
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig csak egy kevés vizet hozzáöntve felteszem főni, megsózom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a köménymagot. A főzés végén felé belekeverem a vízzel összehabart lisztet, a paradicsompürét és a lecsót. Lassú tűzön puhára párolom. Finomra vágott zellerzölddel szórom meg.

Ajánlatunk

Kiváló szín, íz aroma, kalocsai paprika

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. csomagoló anyagainak kezelését az ÖKO Pannon Kht végzi.

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!