Paprikás kalács édes vagy sós

()

Hozzávalók (1 rúdhoz) tésztához:         

2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 3 dl tej, 0,5 kg liszt, 1 tojás, kb. 10 dkg zsír (helyettesíthető margarinnal vagy olajjal), töltelékhez: 25 dkg porcukor, 3-4 evőkanál kalocsai paprika, só.

Kelesztő edényben az élesztőt kevés langyos tejjel, csipetnyi kristálycukorral felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztet, a maradék langyos tejet, a kristálycukrot, csipetnyi sót, beleütjük a tojást és kézzel összekeverjük. Beletesszük a zsírt és  könnyedén kiverjük mindaddig, amíg a tészta sima nem lesz és az edény aljától el nem válik (ha esetleg híg, tehetünk még hozzá lisztet, vagy ha túl kemény, önthetünk még hozzá tejet). A tésztát letakarjuk, kelni hagyjuk, amíg 3-szorosára nem nő. Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, pihenni hagyjuk (újra meg fog kelni). Kb. 1 cm vastagságú kerek levélre nyújtjuk, olajjal vagy forró zsírral megkenjük, megszórjuk porcukorral (vagy sóval), majd kalocsai őrölt paprikával és feltekerjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, tetejét tojásfehérjével vagy olajjal megkenjük, fél órát pihentetjük és előmelegített közepes sütőben kisütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük.

Ajánlatunk

Kiváló szín, íz aroma, kalocsai paprika

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. csomagoló anyagainak kezelését az ÖKO Pannon Kht végzi.

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!